Located on the outskirts of Rhinebeck NY, this new 2400 s.f. single family residence, is situated on a heavily wooded site with neighbors in close proximity. The topography varies dramatically with a 20’ vertical change across the site. The challenge was to maintain privacy, yet capture light and views; all with minimal ecological impact on the landscape.

The volume of the house is shaped as the result of faceting a roof for optimal winter sun and minimal summer heat gain. Placed along an east-west axis, the building is oriented to maximize views of the woods and reduce visibility of the neighbors.

A simple rotation of the ridge beam accomplishes the dual task of providing a subtle orientation shift, while accommodating the elevation change in the site.

The elevation change permits the parking and storage to be located on a lower level, near the driveway and removed from the main living spaces.

On the main floor, the faceted roof delineates the internal division of space between public and private. The bedrooms, bathrooms and study are situated above the garage and elevated from the ground and neighbors. Whereas, the large public area (kitchen, dining, living and porch) are located to the west and south and have grade access.

Materials include: cast in place concrete foundation; standing seam Galvalume metal roofing and Zalmag metal siding over a rain screen for low maintenance; double glazed low-e doors and windows; ipe decking and maple wood floors.